Organizacje pozarządowe mogą zgłaszać uwagi do programu współpracy na 2027 rok
Organizacje pozarządowe mogą do 10 listopada zgłaszać uwagi do programu współpracy Powiatu Czarnkowsko-Trzcianeckiego na 2027 rok.

Organizacje pozarządowe z powiatu czarnkowsko-trzcianeckiego mogą zgłaszać uwagi do projektu programu współpracy z samorządem na 2027 rok. Konsultacje potrwają do 10 listopada 2026 roku.
Przedmiotem konsultacji jest „Roczny program współpracy Powiatu Czarnkowsko-Trzcianeckiego z organizacjami pozarządowymi oraz podmiotami prowadzącymi działalność pożytku publicznego na 2027 rok”. Dokument określa ramy współdziałania powiatu z lokalnymi stowarzyszeniami, fundacjami i innymi uprawnionymi podmiotami.
Kto może przedstawić opinię?
Do udziału zaproszone są organizacje pozarządowe oraz podmioty wymienione w art. 3 ust. 3 ustawy o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie. Uwagi należy przekazać na formularzu ankiety udostępnionym razem z projektem programu.
Jak przekazać formularz?
Wypełniony formularz można dostarczyć na jeden z trzech sposobów:
- osobiście do Biura Obsługi Klienta Starostwa Powiatowego w Czarnkowie przy ul. Rybaki 3, od poniedziałku do piątku w godz. 7:30–15:30,
- pocztą na adres Starostwa Powiatowego w Czarnkowie, ul. Rybaki 3, 64-700 Czarnków – decyduje data wpływu,
- pocztą elektroniczną na adres k.wieczorek@pct.powiat.pl.
Propozycje przesłane po terminie albo w innej formie niż wskazany formularz nie będą uwzględniane. Konsultacje mają charakter opiniodawczy, a ich wyniki nie są wiążące dla organów powiatu. Zachowują ważność niezależnie od liczby uczestniczących organizacji.
Informacje o działaniach samorządu publikujemy w dziale Samorząd. Warto przeczytać również o petycji dotyczącej bezpłatnych przejazdów dla honorowych dawców krwi.
Najczęściej zadawane pytania
Do kiedy można zgłaszać uwagi?
Termin przyjmowania propozycji zmian upływa 10 listopada 2026 roku.
Czy uwagi można wysłać e-mailem?
Tak. Wypełniony formularz można przesłać na adres k.wieczorek@pct.powiat.pl.
Czy konsultacje są wiążące?
Nie. Mają charakter opiniodawczy, jednak pozwalają organizacjom przedstawić uwagi przed przyjęciem programu.